Om os

Artiklen ‘Jorden rundt på 900 m2’ om vores have, som er bragt i Magasinet Haven nov./dec. 2017, Haveselskabet.

Vi har lavet denne hjemmeside for at fortælle om vores have og vise nogle af de planter vi dyrker i haven. Vi har boet i Herskind, en landsby 15 km vest for Århus i ca 35 år og har gennem de sidste 25 år gradvist ændret haven fra køkkenhave og græsplæne til den nuværende have med mange stenbede og intet græs. Haven er på 900 kvm så ændringerne er sket sideløbende med en øget interesse for at dyrke sjældne planter på en forholdsvis begrænset plads. Der er tale om en hobby for os – vi er hverken gartnere elle botanikere, men amatører der holder af planter.

Når vi kalder hjemmesiden alpines.dk hænger det sammen med at vi er meget interesserede i alpine planter og hvordan man kan dyrke dem under vores forhold. Alpine planter er som udgangspunkt planter der vokser under alpine forhold dvs i bjergene og ofte over trægrænsen. Der er oftest tale om relativt små planter så det er muligt at dyrke mange på et lille areal.

Our house

For at få mere viden om hvordan man skal behandle disse planter meldte vi os for ca 20 år siden ind i forskellige foreninger: Det engelske Alpine Garden Society med den danske afdeling ”Den Alpine Have”, det nordamerikanske North American Rock Garden Society og den skotske The Scottish Rock Garden Club. Disse foreninger/selskaber udgiver alle tidsskrifter som både giver tips til dyrkning af de forskellige planter og bringer artikler om planternes oprindelige voksesteder rundt om i verden. Desuden afholder den danske forening jævnligt arrangementer og havevandringer hvor det er muligt at få inspiration og udveksle erfaringer. Endelig har vi især tidligere haft stor fornøjelse af at besøge Gøteborgs Botaniske Haves anlæg med alpine planter og trække på deres erfaringer mht dyrkning.

Gennem årene har vi foretaget mange rejser til forskellige bjergkæder i Europa – fra Pirinbjergene i Bulgarien i øst til Pyrenæerne og Sierra Nevada i Spanien i vest – for at opleve planterne i deres naturlige omgivelser. Desværre må disse rejser nødvendigvis foregå om foråret/sommeren hvor vi har sværest ved at være væk fra vores egen have. Derfor har vi været glade for at kunne rejse til den sydlige halvkugle om vinteren og være væk i 3 uger eller mere uden at det er gået ud over haven. Vi har været i New Zealand, Lesotho/Sydafrika og Patagonien. Ikke mindst er vi meget glade for Patagonien (det sydlige Argentina og Chile) hvor vi har været 11 gange gennem de sidste 15 år. Det er et spændende område både landskabs- og plantemæssigt.

PM Glacier 2007

Kirsten Andersen og Lars Hansen